Haltere

Halterofilia olimpica sau Halterofilia este un sport in care sportivii incearca sa ridice sarcini mari, plasate in mod egal la stanga si la dreapta, pe o bara de otel numita ”bara olimpica”, cu greutatea de 20 kg pentru barbati si de 15 kg pentru femei.Discurile, de asemenea construite cu un miez de otel, sunt ulterior acoperite cu cauciuc colorat. Culoarea cauciucului determina greutatea discului:
• 25 kg culoare rosie
• 20 kg culoare albastra
• 15 kg culoare galbena
• 10 kg culoare verde
• 5 kg culoare alba
• 2,5 kg culoare rosie
• 2 kg culoare albastra
• 1,5 kg culoare galbena
• 1 kg culoare verde
• 0,5 kg culoare alba.Discurile sunt blocate pe volan prin intermediul inelelor metalice numite „opritoare”, a caror greutate este de 2,5 kg.
Bara are striati care ajuta sportivii sa aiba o aderenta mai buna si mai ferma.
Sportivii efectueaza exercitiul cu bara pozitionata in centrul unei platforme din lemn, cu dimensiunea de 4 × 4 metri.Concursurile de haltere au existat inca din cele mai vechi timpuri si au facut parte din programul olimpic de la primele Jocuri moderne de la Atena, din anul 1896. Halterele pentru femei au inceput sa se raspandeasca in anii 1980 si au fost adaugate programului olimpic in anul 2000.

Specialitatile de haltere sunt: exercitiul „smuls”, in care sportivii trebuie sa ridice bara deasupra capului, intr-o singura miscare continua si exercitiul „aruncat”, in care bara este ridicata pana la piept (cu o miscare numita „intoarcere”) si apoi inaltarea ei prin intinderea bratelor in sus, deasupra capului. In ambele cazuri, pentru o ridicare corecta, sportivii trebuie sa tina ferm bara deasupra capului, cu bratele si picioarele drepte si fara miscari de flexie.

Trei arbitri evalueaza finalizarea corecta a ridicarii. Odata ce sportivul a finalizat corect exercitiul, fiecare arbitru aprinde o lumina alba. In cazul unei ridicari nevalide, lumina aprinsa este rosie. Cand cel putin doua lumini albe sunt aprinse in acelasi timp, ascensorul este considerat valabil si sportivii pot pune bara la loc.

In weightlifting, concurentii concureaza in categorii de greutate si concureaza atat in exercitii de „smuls”, cat si de „aruncat”.

In timpul demonstratiilor, halterofililor li se da un ordin de competitie, ceea ce inseamna ca sportivul, care alege sa ridice cea mai mica greutate, merge primul. Daca nu poate ridica greutatea, poate reincerca ridicarea sau poate incerca sa ridice o greutate mai mare (dupa ce alti sportivi si-au incercat greutatea si greutatile intermediare). Greutatile sunt marite in trepte minime de 1 kg; fiecare sportiv are trei ascensiuni disponibile pe exercitiu, indiferent daca acestea sunt valabile sau nule.

Halterofilia la nivel mondial este reglementata de I.W.F. (Federatia Internationala de Haltere), cu sediul la Budapesta, infiintata in 1905 si are 175 de natiuni afiliate.